Top 50 Pharmacognosy MCQs for D.Pharma, B.Pharma and other Competitive exam

Top 50 Pharmacognosy MCQs for D.Pharma, B.Pharma and other Competitive exam 

Top 50 Pharmacognosy MCQs for D.Pharma, B.Pharma and other Competitive exam like gpat, pharmacist exam preparation, drug inspector and other pharmacy related exam (Noteskarts)

Pharmacognosy Top 50 MCQ with solution by www.noteskarts.com

1. Lycopodium spore method is used for
A. Powdered drugs having well-defined particle size
B. Single layered cells or tissues
C. The objects of uniform thickness
D. All of the above
Ans. D

2. 1 IU of vitamin A represents
A. 0.0344 μg of standard preparation
B. 0.344 μg of standard preparation
C. 0.443 mg of standard preparation
D. 0.77g of standard preparation
Ans: B

3. In protoplast culture protoplasm is isolated by using
A. Cellulase
B. Macerozyme
C. Both
D. None
Ans: D

4. Stellate trichomes are present in
A. Humulus
B. Pyrethrum
C. Hammaelis
D. Calendula officinalis
Ans: C

5. Keris test is used for
A. Caffeine
B. Presence of deoxy sugar
C. Rancidity of fats and oils
D. Aloes
Ans: C

6. The germination capacity of seeds is tested by
A. Rolled towel test
B. Germination index
C. Locast test
D. Testa swelling test
Ans: A

7. Monophybrids describes
A. One pair of different characters
B. Two pairs of different characters
C. More than two pairs of different characters
D. None of the above
Ans: A

8. Chemodemes refer to
A. Chemical race
B. Taxonomic race
C. Physical race
D. None of the above
Ans: A

9. Which of the following is not a micronutrient?
A. Copper
B. Zinc
C. Molybdenum
D. Hydrogen
Ans: C

10. All are true about leaflets, except
A. Bud or branch is absent in leaflets
B. Leaflets are arranged in pairs
C. Leaflets are asymmetric at the bases
D. Examples include rose, neem, digitise and senna etc.
Ans: D

11. Which drug has a cytotoxic activity?
A. Anthropleurins
B. Laminine
C. Ara c
D. Saxitoxin
Ans: C

12. Caruncle is present in
A. Nutmeg
B. Cardamom
C. Strophanthus
D. Castor
Ans: D

13. The biological source of cotton fiber is
A. Cyamopsis tetragonolobus
B. Gossypium barbadense
C. Arachis hypogaea
D. Saraca indica
Ans: B

14. Silk consists of:
A. Keratin
B. Fibroin
C. Resins
D. None of the above
Ans: C

15. The callus is
A. Differentiated cell mass
B. Biomass
C. Isolated roots
D. Undifferentiated cell mass
Ans: D

16. Marine fungus is the source for
A. Penicillin
B. Cephalosporin
C. Zonarol
D. Avarol
Ans: B

17. Antileukemic compound bryostatin is isolated from marine organism
A. Bugula neritina
B. Tethya crypta
C. Lissoclinum patella
D. Trididemnum species
Ans: A

18. Centroxylic stands for
A. Phloem in the centre surrounded by xylem
B. Xylem in the centre surrounded by phloem
C. Phloem in the centre surrounded by cambium
D. Xylem in the centre surrounded by cambium
Ans: B

19. Closed collateral vascular bundles are the characteristics of
A. Dicotyledonous plant
B. Monocotyledonous plant
C. Weeds
D. None of the above
Ans. B

20. For the formation of shoot which ratio of plant growth regulators is required ?
A. Auxin:cytokinin (1:4)
B. Auxin:cytokinin (4:1)
C. Auxin:cytokinin (100:1)
D. Auxin:cytokinin (1:100)
Ans: B

21. Iodine value for oils and fats is measured as
A. Iodine present in oils
B. Extent of unsaturation
C. Extent of saturation
D. None of the above
Ans: B

22. Chlorophytum borivilianum is used as
A. Anti-fertility
B. Antipyretic
C. Aphrodisiac
D. Expectorant
Ans: C

23. The number of milligram of KOH required to combine with fatty acids which are present in glyceride from in 1 gram of sample of oil or fat is called
A. Difference between saponification value and acid value
B. Ester value
C. Acid value
D. Both (A) and (B)
Ans: D

24. For vitamin A,
A. 1IU is, contains 76 mg of standard preparation
B. 1IU is contained 0.025 μg of standard preparation
C. 1IU is present in 0.344μg of standard preparation
D. 1 IU is present in 7.7 μg of standard preparation
Ans: C

25. Manoalide, a marine drug, is
A. Antifungal
B. Muscle relaxant
C. Anti-inflammatory
D. Antipyretic
Ans: C

26. Biosynthesis of alizarin follows the
A. Shikkimic acid pathway
B. Mevalonic acid pathway
C. Both A and B
D. Acetate pathway
Ans: C

27. In which Ayurvedic formulation preservative is not required?
A. Lepa
B. Vatika
C. Asava
D. Pisti
Ans: C

28. Candelabra trichomes are present in
A. Verbascum thapsus
B. Digitalis purpurea
C. Senna angustifolia
D. Helicteris isora
Ans: A

29. Centroxylic vascular bundle is present in
A. Malefern
B. Sweat flag
C. Maize
D. Sunflower
Ans: A

30. Open collateral vascular bundles are the characteristics of
A. Dicotyledonous plant
B. Monocotyledonous plant
C. Weeds
D. None of the above
Ans: A

31. Which marine drug has a cardiovascular activity?
A. Spongosine
B. Anthropleurins
C. Saxitoxin
D. A and B
Ans: D

32. Corm is present in
A. Saffron
B. Colchicum
C. Nux-vomica
D. A and B
Ans: D

33. Relation between ester value saponification value and acid value is
A. Ester Value = Saponification value – Acid value
B. Ester Value = Saponification value + Acid value
C. Acid value = Ester value – Saponification value
D. B and C
Ans: A

34. Iodine number of fat is determined to know:
A. Free fatty acid
B. Average molecular size
C. Relative unsaturation
D. All of the above
Ans: C

35. In plant tissue culture surface sterilization of explant is done by
A. Sodium hypochloride
B. Bromine water
C. Hydrogen peroxide
D. All of the above
Ans: D

36. Gibberelin obtained from fungus is
A. Gibberellin fujikuroi
B. Fusarium heterospermum
C. Aspergillus niger
D. A and B
Ans: D

37. Adaptogen are substances which
A. Improve physical endurance
B. Maintain stamina in adverse and difficult environment
C. Increase the tolerance to change in environment
D. All of the above
And: D

38. Which one is essential vitamin in culture media?
A. Thiamine
B. Ascorbic acid
C. Pantothenic acid
D. Biotin
Ans: A

39. Which one is not an intermediate in shikimik acid pathway?
A. Erythrose 4 phosphate
B. Chrosmic acid
C. Shikimik acid
D. Prephenic acid
Ans: A

40. Aril is present in
A. Nutmeg
B. Cardamom
C. Strophanthus
D. Castor
Ans: A

41. Aril is
A. Outgrowth from micropyle and covering the seed
B. Stiff-bristle like appendages with wavy flowering glume of grasses
C. Warty out growth from micropyle
D. Succulent growth from hilum covering entire seed
Ans: D

42. Halphen’s test is used for
A. Detection of cotton seed oil as an adulterant
B. Detection of artificial invert sugar
C. Saponins
D. Tannins
Ans: A

43. According to Ayurveda PITA (bile) is responsible for:
A. Transmitting sense impression to the mind
B. Providing the static energy for holding body tissues together
C. All digestive and metabolic activities
D. Lubrication of various points of friction
Ans: C

44. Palisade ratio is
A. Total number of palisade cells beneath each upper epidermal cell
B. Total number of palisade cells beneath mesophyll
C. Average number of palisade cells beneath each upper epidermal cells
D. None of the above
Ans: C

45. Natural cytokinin is
A. Kinetin
B. Zeatin
C. Adenine
D. None
Ans: B

46. Chrysanthemum is mainly used as
A. Pesticide
B. Insecticide
C. Rodenticide
D. Larvicide
Ans: B

47. Which of the following causes fruit ripening?
A. Auxin
B. Cytokinin
C. Gibberellins
D. Ethylene
Ans: D

48: All are plant growth promoters except
A. Abscisic acid
B. Auxin
C. Gibberellin
D. Cytokinin
Ans: A

49. Which one is also known as extra-nuclear?
A. Golgi complex
B. Plastid
C. Argon
D. Mitochondria
Ans: D

50. Which is not one of the parameter of quantitative chemical tests of fixed oils and fat?
A. Viscosity
B. Reichert-Meissel value
C. Peroxide value
D. Hydroxyl value
Ans. A

Description 

Noteskarts.com

Our All Notes PDF | Just Click and Download
(We will upload all the notes in just a few days.)

D.Pharm 1st Year Notes PDF

Pharmaceutics 1st year Notes PDF
Click here 
Pharmaceutical Chemistry – 1st year Notes PDF
Click here
Pharmacognosy Notes PDF
Click here
Biochemistry & Clinical Pathology
Click here
Human Anatomy and Clinical Pathology
Click here

D.Pharma 2nd year Notes PDF

Pharmaceutics 2nd year Notes PDF
Click here
Pharmaceutical Chemistry – 2st year Notes PDF
Click here
Pharmacology And Toxicology
Click here
Pharmaceutical Jurisprudence
Click here
Drug store and Business Management
Click here
Hospital & Clinical Pharmacy
Click here

Our Other Pharmacy Related Notes

Click here

For Video Classes
Visit Now
All Classes Are Free Just Visit
Watch Now
CLICK THE BELL ICON FOR SHOUTOUTS IN MY VIDEO
————————————————————————–
Our Social Media Link
OUR TELEGRAM ► Join Noteskarts family
OUR YouTube ► Visit Now

Tags :

d pharma 1st year exam date 2021,pharmacognosy,pharmacy,pharmacognosy 4th semester mcq,pharmacognosy 4th semester unit 1 mcq,pharmacognosy 4th semester Noteskarts,pharmacognosy 4th semester b pharmacy,pharmacognosy mcqs with answers,pharmacognosy mcq,pharmacognosy mcq questions,pharmacognosy mcq questions with answers,pharmacognosy 4th semester unit 1,pharmacognosy 4th semester,pharmacy mcq questions and answers,b pharmacy mcq,b pharmacy mcq pdf,b pharmacy mcq website,pci b pharmacy mcq

NotesKarts

Hello Welcome to Noteskarts. I hop this article help you. thank you for visit.

Leave a Reply