Top 50 MCQs Pharmaceutical Jurisprudence MCQ with Answer | Noteskarts | 2022

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ with Answer 

Top 50 MCQs with Solution by www.noteskarts.com

1. For parenteral preparation in glass containers minimum area required is
a) 250 square meters
b) 400 square meters
c) 500 square meters
d) 150 square meters
Ans : 250 square meters

2. MCC is regulatory agency of ……………
a) UK
b) Denmark
c) Brazil
d) South Africa
Ans : South Africa

3. In State Pharmacy Council all following are ex officio members except.
a) President of India
b) Chief Administrator medical officer of state
c) The officer in charge of drugs control organization
d) Government Analyst
Ans : President of India

4. Schedule X of Drugs and Cosmetics Act comprises
a. List of incurable diseases
b. Guidelines for clinical Trials
c. List of generic drugs
d. None of the above
Ans : None of the above

5. As per D and C Act “Schedule N” is related with
a. List of maximum equipments for efficiently running pharmacy
b. Area for opening retail pharmacy
c. List of minimum equipments for efficiently running pharmacy
d. Area required to open wholesale drug store
Ans : List of minimum equipments for efficiently running pharmacy

6. As per D & C Act “Schedule FF” is related with
a. Parenteral preparation
b. Ointment formulation
c. Skin cosmetic preparation
d. Ophthalmic preparation
Ans : Ophthalmic preparation

7. Which of the following is prohibited to be imported?
a. Toilet preparations
b. Ayurvedic drugs
c. Schedule ‘C’ ‘G’ drugs
d. Misbranded drugs
Ans : Misbranded drugs

8. Hatch Waxman Act is related to
a. Banned drugs
b. Over the counter drugs
c. Dangerous drugs Act
d. Spurious drugs Act
Ans : Spurious drugs Act

9. The first edition of India Pharmacopoeia was published in the year :
a. 1940
b. 1950
c. 1955
d. 1985
Ans : 1955

10. Coca, opium and hemp come under:
a. Insecticide Act
b. Poisons Act
c. Dangerous Drug Act
d. Spurious Drug Act
Ans : Dangerous Drug Act

11. Pharmacy Council of India (PCI) is reconstituted:
a. Every 2 year
b. Every 3 year
c. Every 5 year
d. Every 6 year
Ans : Every 5 year

12. In Phase-2 trial following number of patient should be studied
a. 10-12 patients
b. 1-10 patients
c. 100 patients
d. 500 patients
Ans : 10-12 patients

13. Purpose of Phase-3 trial is
a. To determine maximum tolerated dose in humans, Pharmacodynamics effects, Adverse effect.
b. Determine Possible therapeutic uses, Effective doses range
c. Efficacy and Safety of drug in longer number of patients (500 patients)
d. Long time adverse effects aster marketing drug
Ans : Efficacy and Safety of drug in longer number of patients (500 patients)

14. Standard for mechanical contraceptive comes under Schedule ………………as per D & C Act
a. R
b. R1
c. S
d. O
Ans: R1

15. If drug is so colored, coated or polished that damage its therapeutic value or it is made to appear of better or greater therapeutic value than it really is known as
a. Adulterated Drug
b. Spurious Drug
c. Misbranded Drug
d. True Drug
Ans: Misbranded Drug

16. Patent Act is established in
a. 1948
b. 1940
c. 1970
d. 1919
Ans : 1970

17. Pack size of drug is covered under
a. Schedule P
b. Schedule P1
c. Schedule R
d. Schedule O
Ans : Schedule P1

18. For licence granted to sell by retail drugs, specified in schedule C and C(1) drugs from no. require is
a. 20
b. 20B
c. 21
d. 21B
Ans : 21

19. As per schedule P Carbenicillin Sodium Powder Should be Stored in/at
a. A cool place
b. A Cold place
c. Temperature not exceeding 5°C
d. Well closed container, protect from light, in cool place, protect from light
Ans : Temperature not exceeding 5°C

20. DTAB has ———————– ex officio members
a. Five
b. Six
c. Four
d. Eight
Ans : Eight

21. For schedule X drug use of Human beings special labeling requirement require is
a) Symbol X given in red
b) Symbol N is red displayed on left top corner of the label
c) Symbol N displayed on left top corner of the label.
d) Symbol H displayed on right top corner of the label.
Ans: Symbol N is red displayed on left top corner of the label

22. Aspirin sodium comes under
a) Schedule G
b) Schedule H
c) Schedule J
d) Schedule W
Ans:- Schedule H

23. Example of Schedule G drug is
a. Metformin
b. Enalapril
c. Cefuroxime
d. Barbital
Ans :- Metformin

24. In 1954 one of the following act is passed
a. Narcotic and psychotropic substance Act
b. Drug and magic Remedies Act
c. The Medical Termination of pregnancy Act
d. Poisonous Act.
Ans: Drug and magic Remedies Act

25. Post marketing surveillance comes under clinical trial
a. Phase i
b. Phase ii
c. Phase iii
d. Phase V
Ans : Phase V

26. Schedule…………… of Drugs and Cosmetics Act in Cludes requirements and guidelines on clinical trials for import and manufacturing of new drugs.
a. W
b. X
c. Y
d. V
Ans : Y

27. MHRA is regulatory agency of ………
a. UK
b. Denmark
c. Brazil
d. South Africa
Ans : UK

28. TGA is regulatory agency of………….
a. Denmark
b. Austria
c. Australia
d. Zimbabwe
Ans: Australia

29. As per D and C act schedule T stated about
a. Requirements of factory premises for the manufacture of Medical device
b. Requirements of factory premises for the manufacturer of Homeopathy drugs
c. Requirements of factory premises for the manufacturer of Ayurveda, Sidhha and Unani drugs
d. Requirements of factory premises for the manufacturer of Allopathy drugs
Ans : Requirements of factory premises for the manufacturer of Ayurveda, Sidhha and Unani drugs

30. List of drugs which should be used by patient under medical supervision is covered under………..as per D & C Act.
a. Schedule G
b. Schedule H
c. Schedule I
d. Schedule J
Ans: Schedule G

31. Grant of licence to manufacture a drug requires.
a. Form 24
b. Form 25
c. Form 26
d. Form 27
Ans:- Form 25

32. Drug and Magic Remedies Act is enacted in
a. 1954
b. 1948
c. 1985
d. 1919
Ans: 1954

33. Biological and Biotechnological products are included in schedule.
a. A
b. B
c. C and C1
d. X
Ans : C

34. List of coal tar colours permitted to be used in cosmetics is covered under.
a. Schedule O
b. Schedule P
c. Schedule Q
d. Schedule R
Ans: Schedule Q

35. Schedule J is related to
a. GMP
b. Curable disease
c. List of disease and ailments which drug cannot claim.
d. Pack sizes of drugs.
Ans : List of disease and ailments which drug cannot claim.

36. Injection syringe and needles are covered under
a. Schedule A
b. Schedule B
c. Schedule P
d. Schedule Q
Ans: Schedule P

37. If blood group is “AB” then colour label used is
a. Red
b. White
c. Yellow
d. Blue
Ans: White

38. Schedule N states
a. List of minimum equipment for efficient running of pharmacy
b. List of minimum equipment required for manufacturing of drug.
c. Requirement of factory premises and hygienic condition to complied
d. Standard for cosmetics
Ans: List of minimum equipment for efficient running of pharmacy

39. Schedule C is related to
a. List of Biological and Immunological product
b. List of Homeopathy product
c. List of Ayurvedic product
d. List of Allopathic product
Ans: List of Biological and Immunological product

40. Kala jadu or Kavach comes under
a. Schedule J
b. Schedule K
c. Schedule L
d. Schedule P
Ans : Schedule J

41. Pharmacy Council of India contain comprises…….. Members (s) from AICTE and UGC.
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Ans: 1

42. Pro-forma for sending memorandum is included in which schedule?
a. D
b. A
c. FF
d. Q
Ans: A


43. Dettol comes under
a. Schedule N
b. Schedule O
c. Schedule P
d. Schedule Q
Ans : Schedule O

44. The schedule in Drug and Cosmetics Act that deals with requirement and guidelines of clinical trial, import and manufacture of new drug is

a. Schedule O
b. Schedule M
c. Schedule F
d. Schedule Y
Ans : Schedule Y

45. State Pharmacy Council should have the following number of elected members.
a. Six
b. Five
c. Nine
d. Seven
Ans : Six

46. Schedule D as per D & C Act is concerned with
a. List of drug exempted from the provision of import of drugs
b. Disease or ailments which a drug may not purport to prevent or cure
c. Requirements of factory premises
d. List of prescription drugs
Ans : List of drug exempted from the provision of import of drugs

47. One of the following is/all ex officio member(s) of State Pharmacy Council
a. Chief pharmacist of government hospital
b. Chief administrative medical officer of the state
c. Assistant drug controller
d. All

Ans: All

48. The Education Regulation (ER) is published in official gazette by
a. Ministry of Education
b. Central Government
c. Drug Controller
d. President, Pharmacy Council of India
Ans : Central Government

49. List of drugs whole import, manufacture and sale, labeling and packaging are governed by special provisions are included in schedule.
a. X
b. K
c. H
d. G
Ans : X

50. Insulin injection according to schedule P is should be stored

a. At the Temperature 2°C to 8°C and it must not allow to freeze

b. At temperature which not exceed 5°C

c.  At temperature which not exceed 20°C

d. In cold place

Ans: At the Temperature 2°C to 8°C and it must not allow to freeze 

Description 

Noteskarts.com

Our All Notes PDF | Just Click and Download
(We will upload all the notes in just a few days.)

D.Pharm 1st Year Notes PDF

Pharmaceutics 1st year Notes PDF
Click here 
Pharmaceutical Chemistry – 1st year Notes PDF
Click here
Pharmacognosy Notes PDF
Click here
Biochemistry & Clinical Pathology
Click here
Human Anatomy and Clinical Pathology
Click here

D.Pharma 2nd year Notes PDF👍

Pharmaceutics 2nd year Notes PDF
Click here
Pharmaceutical Chemistry – 2st year Notes PDF
Click here
Pharmacology And Toxicology
Click here
Pharmaceutical Jurisprudence
Click here
Drug store and Business Management
Click here
Hospital & Clinical Pharmacy
Click here

Our Other Pharmacy Related Notes

Click here

🔥🔥For Video Classes 🔥🔥
Visit Now
All Classes Are Free Just Visit
Watch Now
CLICK THE BELL ICON FOR SHOUTOUTS IN MY VIDEO
————————————————————————–
Our Social Media Link
OUR TELEGRAM ► Join Noteskarts family
OUR YouTube ► Visit Now

Tags :

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ with Answer,pharmaceutical jurisprudence mcq questions and answers, pharmaceutical jurisprudence mcq questions,pharmaceutical jurisprudence mcq,pharmaceutical jurisprudence,pharmacist exam preparationjurisprudence,law,jurisprudence; bond university,jurisprudence lecture,jurisprudence exam,ESIC PHARMACIST,NDMC PHARMACIST QUESTIONS,ALL PHARMACY EXAM QUESTIONS,RAILWAYS PHARMACIST EXAM QUESTIONS,Most important questions of pharmacy,pharmacy questions for pharmacist exams,MCD PHARMACIST EXAM,ARMY EXAMS,NEVY EXAMS,DIPLOMA IN PHARMACY EXAMS,b pharmacy exam questions,diploma in pharmacy,pharmacy competitive exams,gpat niper drug inspector exam

 

NotesKarts

Hello Welcome to Noteskarts. I hop this article help you. thank you for visit.

Leave a Reply