Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs

Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs 

Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs for D.Pharma 1st and 2nd year. And also GPAT, NIPPER, Pharmacist Exam and other Pharmacy related competitive exam. 

Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs with solution by www.noteskarts.com

1. The term atropiisomerism is used for isomers
A. That can be interconverted by rotation about single bonds
B. That are geometrical isomers
C. That are enantiomers
D. That are optical isomers
Ans: A
2. The separation of racemic mixture into the pure enantiomer is
A. Racemization
B. Resolution
C. Isomerization
D. All of the above
Ans: B
3. A meso compound
A. Is an achiral molecule that contains chirality central
B. Contains plane of symmetry
C. Is optically inactive
D. Is characterized by all of the above
And: D
4. D and L are a pair of……………. configuration
A. Relative
B. Absolute
C. Cis-trans
D. Optical
Ans: A
5. R and S are a pair of …………….. configuration.
A. Relative
B. Absolute
C. E-Z
D. Optical
Ans: B
6. d and l are a pair of………….. configuration
A. Relative
B. Absolute
C. E-Z
D. Optical isomers
Ans: D
7. A bond in which atoms share a pair of electrons is
A. Ionic bond
B. Covalent bond
C. Electrovalent bond
D. Binary compound band
Ans. B
8. ………..is a heterocyclic compound with three membered ring.
A. Furans
B. Pyrroles
C. Ethylene oxide
D. Cyclo propane
Ans. C
9. ………………is a heterocyclic compound with five membered ring.
A. Aziridine
B. Azoletine
C. Azole
D. Azoline
Ans. C
10. 1,2-postion with six members heterocyclic contain two nitrogen atom is called
A. Pyrimidine
B. Pyridine
C. Pyrazine
D. Pyridazine
Ans. D
11. 1,3-postion with six member heterocyclic contain two nitrogen atom is called
A. Pyrimidine
B. Pyridine
C. Pyrazine
D. Pyridazine
Ans. A
12. A gas whose molecule is monatomic is
A. Oxygen
B. Helium
C. Nitrogen
D. Chlorine
Ans. B
13. A reaction between an acid and an alcohol produces an ester and
A. Carbon dioxide
B. Water
C. Glycerol
D. Ethanol
Ans. B
14. Removal of hydrogen from alkene product an
A. Alcohol
B. Alkane
C. Alkyne
D. Protein
Ans. C
15. Which of the following intermediates has a positive charge?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene
Ans. A
16. Which of the following intermediates has a negative charge?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene
Ans. B
17. Which of the following is a nitrogen analog of carbene?
A. Carbocation
B. Carbanion
C. Carbene
D. Nitrene
Ans. D
18. Which of the following groups comes under EDG?
A. Nitro
B. Chloro
C. Amino
D. Aldehyde
Ans. C
19. Which of the following groups comes under EWG?
A. Nitro
B. Methyl
C. Amino
D. Anilide
Ans. A
20. Which of the following rules is not used to determine the electronic configuration?
A. Paul’s
B. Saytzeff
C. Hund’s
D. Aufbau
Ans. B
21. All statements are correct for SN-1 Reaction, except
A. Follows first-order kinetic
B. Rearrangement is possible
C. Inversion of configuration takes place
D. Two-step reaction
Ans. C
22. All statements are correct for SN-2 Reaction, except
A. Follows second-order kinetic
B. Rearrangement is possible
C. Inversion of configuration takes place
D. Single step reaction
Ans. B
23. All statements are correct for E-2 reaction, except
A. Follows first order kinetic
B. Reactivity order is 3°>2°>1°
C. Always β-hydrogen abstracted
D. Single-step reaction
Ans. A
25. Orientation of elimination reaction follows…
A. Markoniov’s rule
B. Saytzeff rule
C. Michael addition
D. Bredt’s Rule
Ans. B

Note: All Question are useful for  D.Pharma 1st and 2nd year. And also GPAT, NIPPER, Pharmacist Exam, Top 50 Pharmaceutical Chemistry MCQs for B.Pharmacy

26. Orientation of addition reaction follows..
A. Markoniov’s rule
B. Saytzeff rule
C. Michael addition
D. Bredt’s Rule
Ans. A
27. Which of the following is a polar aprotic solvent?
A. DMF
B. Etahanol
C. Water
D. Chloroform
Ans. A
28. Which of the following is a polar protic solvent?
A. Acetic acid
B. Etahanol
C. Water
D. All
Ans. D
29. In which of the following structures, geometrical isomer is not possible?
A. Ethene
B. Propene
C. 2-Pentene
D. A and B
Ans. D
30. How many isomers are present in the structure of glucose?
A. 12
B. 16
C. 10
D. 4
Ans. B
31. Which from is more stable in confirmation of n-butane ?
A. Skew staggered
B. Skew eclipsed
C. Totally staggered (anti)
D. Fully eclipsed
Ans. C
32. All statements are correct for enantiomer, except
A. It must be a chiral
B. Not superimposable on its mirror image
C. Gives optical activity
D. All enantiomer are optically active
Ans. D
33. Compound A is highly volatile and insoluble in water so bonding in A is
A. Coordinate bond
B. Ionic bond
C. Covalent bond
D. Polar covalent bond
Ans. C
34. Which form is more stable in confirmation of cyclohexane?
A. Chair
B. Boat
C. Twist boat
D. Half chair
Ans. A
35. Which of the following is an example of cyclic ether?
A. Oxiran
B. Epoxide
C. Cyclobutane
D. A and B
Ans. D
36. The nomenclature of geometrical isomer is done by
A. R and S
B. d and l
C. E and Z
D. D and L
Ans. C
37. Which of the following is type of structure isomers?
A. Tautomerism
B. Metamerism
C. Functional isomerism
D. All of the above
Ans. D
38. Higher ring strain is associated with
A. Cyclopropane
B. Cyclobutane
C. Cyclopentane
D. Cyclohexane
Ans. A
39. Staggered and eclipsed is a type of
A. Conformational isomer
B. Geometrical isomer
C. Enantiomer
D. Optical isomer
Ans. A
40. Which of the following statement is not correct for benzene?
A. Heat of hydrogenation and combustion are lower than expected value
B. Benzene undergoes addition reaction rather than substitution reaction
C. All C=C in benzene have an intermediate bond length between C-C and C=C
D. Benzene follows huckel’s rule
Ans. B
41. Which of the following is ortho-para directing group?
A. Nitro
B. Ester
C. Methyl
D. 4° ammonium compound
Ans. C
42. Which of the following is a meta directing group?
A. Chloro
B. Cyno
C. Anilide
D. Alkoxy
Ans. B
43. Which of the following is not aromatic?
A. Cyclopentadiene anion
B. Cyclopentadiene
C. Anthracene
D. Napthalene
Ans. B
44. The migration of a group from carbon to electron deficient oxygen is an example of
………. reaction.
A. Baeyer – Villiger rearrangements
B. Pinacole-Pinacolone rearrangements
C. Beckmann rearrangements
D. Benzillic acid rearrangements
Ans. A
45. Which reaction involves migration of group from carbon to nitrogen?
A. Baeyer – Villiger rearrangements
B. Pinacole-Pinacolone rearrangements
C. Beckmann rearrangements
D. Benzillic acid rearrangements
Ans. C
46. The number of optically active isomers of tartanic acid is
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Ans. A
47. By the presence of a halogen atom in the ring, what is the effect of this on basic properties of aniline?
A. Increased
B. Decreased
C. Unchanged
D. Doubled
Ans. B
48. Mixture of amino acid can be separated by
A. Sublimation
B. Chromatography
C. Distillation
D. None
Ans. B
49. Spraying reagent used in detection of amino acid is
A. Iodine solution
B. Benedict reagent
C. Molisch reagent
D. Esterification
Ans. D
50. Sodium in liquid ammonia is used in………. type of reaction.
A. Birch reduction
B. Wolff kishner Reduction
C. Clemmensen reduction
D. Stephen reduction
Ans. A

Description 

Noteskarts.com

Our All Notes PDF | Just Click and Download
(We will upload all the notes in just a few days.)

D.Pharm 1st Year Notes PDF

Pharmaceutics 1st year Notes PDF
Click here 
Pharmaceutical Chemistry – 1st year Notes PDF
Click here
Pharmacognosy Notes PDF
Click here
Biochemistry & Clinical Pathology
Click here
Human Anatomy and Clinical Pathology
Click here

D.Pharma 2nd year Notes PDF

Pharmaceutics 2nd year Notes PDF
Click here
Pharmaceutical Chemistry – 2st year Notes PDF
Click here
Pharmacology And Toxicology
Click here
Pharmaceutical Jurisprudence
Click here
Drug store and Business Management
Click here
Hospital & Clinical Pharmacy
Click here

Our Other Pharmacy Related Notes

Click here

For Video Classes
Visit Now
All Classes Are Free Just Visit
Watch Now
CLICK THE BELL ICON FOR SHOUTOUTS IN MY VIDEO
————————————————————————–
Our Social Media Link
OUR TELEGRAM ► Join Noteskarts family
OUR YouTube ► Visit Now

Tags :

pharmaceutical chemistry 2,pharmaceutical chemistry mcq,pharmacy,pharmaceutical chemistry, pharmacy, gpat,dpharma,bpharma,mpharma,pharmacist,pharma,community,pharmacy,lab,tutorial,mcq,niper,drug,inspector,esi,education,news,life,pharmaceutics,pharmcology,pharma technology,pharmaceutical chemistry,biochemistry,microbiology,MCQ For All Upcoming Pharmacist Recruitment Exams,diploma in pharmacy,d pharmacy,d pharmacy exam 2021,d pharmacy exam date 2021 maharashtra,d pharmacy exam date 2021,pharmaceutical chemistry d pharm 1st year,pharmaceutical chemistry-1,#mcqsofpharmaceuticalchemistry,mcqsofmedicinalchemistry,mcqsofpharmacy,mcqsforpharmacistexam,mcqsofuniversityexam,dpharm,#pharmacy,#univerisityexam,#pharmacist,#exam,#druginspector,#GPAT,#ruhs,#easypharmacyclasses,#mcqs,#multiplechoicequestion,#pharmacymcq,#bpharm,#pharmacistexam,#exitexam,#pci,#nta,#msbte

NotesKarts

Hello Welcome to Noteskarts. I hop this article help you. thank you for visit.

Leave a Reply