Top 100 Biochemistry MCQs with solution

Top 100 Biochemistry MCQs with solution

Top 100 Biochemistry MCQs with solution for D.Pharma 1st and 2nd year. And also GPAT, NIPPER, Pharmacist Exam and other Pharmacy related competitive exam.

1. One of the following vitamins is synthesized by bacteria in the intestine
A. Vitamin A
B. Vitamin K
C. Vitamin D
D. Vitamin E
Ans. B
2. Due to the riboflavin deficiency……….is caused.
A. Pellagra
B. Mental deterioration
C. Cheilosis
D. Dermatitis
Ans. C
3. Vitamin B6 deficiency may occur during tuberculosis therapy with
A. Isoniazid
B. Rifampicin
C. Sulpha drugs
D. Thamibutole
Ans. A
4. Xanthurenic acid index is a reliable criterion for the deficiency of vitamin
A. Pantothenic acid
B. Thiamin
C. Pyridoxal
D. Ribaflavin
Ans. C
5. For determination of amino acid sequence of a protein………..is used.
A. Ninhydrin reagent
B. Biuret reagent
C. Milons reagent
D. Sanger reagent
Ans. D
6. The deficiency of folate causes
A. Pernicious anaemia
B. Megaloblastic anaemia
C. Macrocytic anaemia
D. Hemolytic anaemia
Ans. B
7. Folic acid contains
A. Pteridine
B. p-Amino benzoic acid
C. Glutamine acid
D. All of these
Ans. D
8. Vitamin A is synthesized from
A. γ-Carotene
B. β-Carotene
C. α-Carotene
D. All of these
Ans. D
9. The molecule of vitamin A1 contains
A.β-Carotene ring
B. β-Lonone ring
C. Napthalene ring
D. α-Lactone ring
Ans. A
10. α-D-glucose and β-glucose both are
A. Keto-aldo pairs
B. Anomers
C. Epimers
D. Stereoisomers
Ans. B
11. Compounds that have the same structural formula but different spatial configuration are called
A. Epimers
B. Anomers
C. Stereoisomeris
D. Optical isomers
Ans. C
12. One of the following is a reducing sugar:
A. Isomaltose
B. Sucrose
C. Trehalose
D. None of the above
Ans. A
13. An L-isomer of monosaccharide formed in human body during uronic acid pathway is
A. L-Xylulose
B. L-Erythrose
C. L-Ribulose
D. L-Fructose
Ans. A
14. Which of the following is an epimeric pair?
A. Glucose and fructose
B. Lactose and maltose
C. Galactose and mannose
D. Glucose and mannose
Ans. D
15. One of the following is an enzyme required for glycolysis pathway:
A. Pyruvate carboxylase
B. Pyruvate kinase
C. Fructose-6-phosphatase
D. Phosphokinase
Ans. B
16. Glucose tolerance is decreased in one of the following disease:
A. Diabetics insipidus
B. Addison’s disease
C. Hypo pituitarisme
D. Diabetes mellitus
Ans. D
17. In carbohydrate metabolism all of the following harmones is involved except:
A. Glucagon
B. ACTH
C. Vasopressin
D. Insulin
Ans. C
18. For converting glucose to glycogen in liver an essential component is
A. UTP
B. GTP
C. GLU-1
D. Lactic acid
Ans. A
19. Phenylalanine is the precursor of
A. Histamine
B. Dopamine
C. Tyrosine
D. Thyroxin
Ans. C
20. One of the following amino acids contains special group pyrrolidine:
A. Proline
B. Tyrosine
C. Tryptophan
D. Phenylalanine
Ans. A
21. The cyclic hemiacetal formation in D-Glucose involves bond formation between
A. C-1 and C-4
B. C-1 and C-5
C. C-2 and C-5
D. C-1 and C-2
Ans. B
22. Cori cycle is
A. Reuse of glucose
B. Synthesis of glucose
C. Uptake of glucose
D. Both (A and B)
Ans. D
23. Invert sugar is
A. Galactose
B. Mannose
C. Fructose
D. Hydrolytic product of sugar
Ans. D
24. Generally all proteins contain
A. More than 50 amino acids
B. Different amino acids less than 50
C. Only a few amino acids
D. 300 amino acids occurring in nature
Ans. A
25. An example of sulphur containing amino acid is
A. 3-Amino butanoic acid
B. 2-Amino-3-methylbutanoic acid
C. 2-Amino-3-thiobutanoic acid
D. 2-Amino-3-mercaptopropanoic acid
Ans. D
26. At isoelectric pH, a mixture of amino acids in solution would be predominantly:
A. Zwitter ions
B. Nonpolar molecules
C. Hydrophilic
D. Positive and monovalent
Ans. A
27. Dispensible amino acids
A. Can not be synthesized by the body
B. May be synthesized in the body to meet biological needs.
C. Have no role in the metabolism
D. May be synthesized in the body in the body diseased states
Ans. B
28. The technique for purification of proteins that can be made specific for a given protein is
A. Gel filtration chromatography
B. Thin layer chromatography
C. Affinity chromatography
D. Electrophoresis
Ans. C
29. Amino acid tryptophan could be considered as precursor of
A. Meltonin
B. Thyroid hormones
C. Methionine
D. Phenylephrine
Ans. A
30. Glycogen synthesis is increased in one of the following conditions:
A. If insulin level is increased
B. If glucagon level is increased
C. If norepinephrine level is increased
D. If glucose level is increased
Ans. A
31. Van Gierke’s disease occurs because of
A. Glucose level is decreased
B. Glucagon level is decreased
C. Glycogen accumulates in hepatocytes and renal cells
D. Lactic acid level is increased
Ans. C
32. In hexose mono phosphate shunt glucose 6-phosphate is converted in to 6-phosphogluconolactone by
A. Glucose 6-Phosphate dehydrogenase
B. Transketolase
C. Gluconolactone hydrolase
D. Phosphogluconate dehydrogenase
Ans. A
33. Uronic acid pathway is concerned with synthesis of
A. Vitamin A
B. Vitamin D
C. Vitamin C
D. Glucose
Ans. C
34. The process of shifting of hydrogen atom from one carbon atom to another to produce enediols is known as
A. Anomers
B. Epimers
C. Mutarotaiton
D. Tautomerization
Ans. D
35. Krebs Cycle is known as amphibolic because
A. Catabolic in nature
B. Anabolic in nature
C. Both (A and B)
D. Either (A and B)
Ans. C
36.Lyase means
A. Enzyme specialized in the addition or removal of water, ammonia, etc.
B. Enzymes that brings about hydrolysis of various compound
C. Enzymes that catalyse the transfer of functional groups
D. Enzymes involved in all the isomerization of reaction
Ans. A
37. Multienzyme complexes means
A. It is made up of a single polypeptide
B. Some of the enzymes which possess more than one polypeptide chain
C. Possessing specific site to catalyse different reaction in a sequence
D. Enzymes made up of apoenzyme and coenzyme
Ans. C
38. Hexokinase is classified as a
A. Oxidoreductase enzyme
B. Transferases enzyme
C. Hydrolases enzyme
D. Lyases enzyme
Ans. B
39. Most of the enzymes of the higher organism show optimum activity around
A. pH 1-2
B. pH 10-11
C. pH 6-8
D. pH 4-6
Ans. C
40. Thiamin pyrophosphate is derived from
A. Thyroxin
B. Thiamine
C. Tryptophan
D. Niacin
Ans. B
41. Serum glutamate pyruvate transminase is used for diagnose of
A. Hepatitis
B. Acute pancreatics
C. Myocardial infarction
D. Rickets
Ans. A
42. In visual cycle, iodopsin gives which pigment?
A. Red
B. Green
C. Yellow
D. Blue
Ans. B
43. In Wilson’s disease serum level of which enzyme decreases?
A. Amylase
B. Ceruloplasmin
C. Glucose-6- phosphate dehydrogenase
Ans. C
44. In muscular dystrophy serum level of which enzyme is elevated?
A. Acid phosphatase
B. Creatinine phosphokinase
C. Amylase
D. Aldolase
Ans. D
45. Which of the following is the inhibitor of isocitrate dehydrogenase in Krebs Cycle?
A. ATP
B. AMP
C. ADP
D. NAD
Ans. A
46. How many base pairs are present in each turn of β-form of DNA helix?
A. 9
B. 10
C. 11
D. 12
Ans. B
47. The reaction given by two or more peptide linkages is?
A. Biuret test
B. Ninhydrin test
C. Xanthoproteic test
D. Pauley’s test
Ans. A
48. Which vitamin is only synthesized by microorganism and not by plant or animal?
A. Riboflavin
B. Ascorbic acid
C. Biotin
D. Cobalamin
Ans. D
49. Which vitamin decreases circulatory free fatty acid in adipose tissue?
A. Riboflavin
B. Ascorbic acid
C. Biotin
D. Cobalamin
Ans. D
50. Wernicke-Korsakoff syndrome is due to deficiency of vitamin?
A. B1
B. Riboflavin
C. B7
D. Niacin
Ans. A

Note: All Question are useful for  D.Pharma 1st and 2nd year. And also GPAT, NIPPER, Pharmacist Exam, Top 100 Biochemistry MCQs with solution for B.Pharmacy

51. Which one is described as vitamin in search of disease?
A. Vitamin A
B. Vitamin C
C. Vitamin E
D. Vitamin H
Ans. C
52. One of the following is oxidative pathway of glucose
A. Gluconeogenesis
B. Hexose mono phosphate shunt
C. Glycogenolysis
D. Lipogenesis
Ans. B
53. Generation of ATP during citric acid cycle is
A. 8
B. 22
C. 24
D. 30
Ans. C
54. Glycogenolysis reaction is regulate by catalyze the irreversible reaction by all of the following enzyme except
A. Hexokinase
B. Phosphokinase
C. Pyruvate kinase
D. Phosphoglycerate kinase
Ans. D
55. The inhibition of glycolysis by oxygen is known as
A. Crabtree effect
B. Pasteur effect
C. Rapaport Leubering effect
D. Krebs effect
Ans. B
56. In citric acid cycle citrate is convertinged into isocitrate by
A. Aconitase
B. Isocitrate dehydrogenase
C. Citrate synthase
D. Succinate dehydrogenase
Ans. A
57. In tricarboxylic acid cycle citrate synthase enzyme is inhibited by
A. ADP
B. AMP
C. NAD+
D. Succinyl Co-A
Ans. D
58. The enzymes of tricarboxylic acid cycle are located in
A. Cytosol
B. Mitochondrial matrix
C. Cytosomal fraction of the cell
D. Liver
Ans. B
59. All of the following are precursors for gluconeogenesis except
A. Lactate
B. Pyruvate
C. Acetyl Co-A
D. Glycerol
Ans. C
60. Gluconeogenesis is regulated by
A. ACTH
B. Glucagon
C. Progesterone
D. Insulin
Ans. B
61. Thymine is characterized as a
A. Water soluble vitamin
B. Fat soluble vitamin
C. Purine base
D. Pyrimidine base
Ans. D
62. All of the following is antagonist for folic acid except
A. Aminopterin
B. Trimethoprim
C. Sulfonamides
D. Isoniazid
Ans. D
63. Calcitriol is
A. 1,25-dihydroxy cholecalciferol
B. 1-hydroxy cholecalciferol
C. 25,26-dihydroxy cholecalciferol
D. 25-hydroxy cholecalciferol
Ans. A
64. Which of the following vitamin act as a respiratory catalyst?
A. Riboflavin
B. Pyridoxine
C. Niacin
D. Vitamin E
Ans. A
65. Vitamin B12 contains………….metal.
A. Copper
B. Iron
C. Cobalt
D. Lead
Ans. C
66. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs, such as aspirin act by inhibiting the activity of the enzymes:
A. Lipoxygenase
B. Cyclooxygenase
C. Phospholipase A2
D. Lipoprotein lipase
Ans. B
67. Holoenzyme is
A. Functional unit of enzyme
B. Made of apoenzyme
C. Coenzyme
D. All of these
Ans. D
68. Enzymes which are produced in inactive form the living cells are called
A. Co-enzyme
B. Apoenzyme
C. Proenzymes
D. Isozymes
Ans. C
69. Vitamin B2 is the precursor for
A. Coenzyme pyridoxal phosphate
B. Coenzyme thiamine pyrophosphate
C. Coenzyme FMN
D. Coenzyme NADP
Ans. C
70. The specificity of the enzyme is mostly dependent on
A. Glucose
B. Pyruvate
C. Xanthurenic acid
D. Thiamine Pyro phosphate
Ans. B
71. The specificity of the enzyme is mostly dependent on
A. Co-enzyme
B. Apoenzymes
C. Proenzymes
D. Isozymes
Ans. B
72. How many number of net ATP generated during oxidation of one molecule of palmitate?
A. 14
B. 21
C. 129
D. 96
Ans. C
73. Factors affecting enzyme activity is
A. Temperature
B. pH
C. Concentration
D. All of the these
Ans. D
74. Glucose absorption is promoted by
A. Vitamin A
B. Vitamin E
C. Ascorbic acid
D. Thiamin
Ans. D
75. Zellweger syndrome occurs due to the:
A. Absence of peroxisomes
B. Deficiency of vitamin B12
C. Deficiency of acyl CoA dehydrogenase
D. Overproduction of ketone
Ans. A
76. Ketosis is generally associated with the disease:
A. Nephritis
B. Diabetes Insipidus
C. Edema
D. Diabetes mellitus
Ans. D
77. Conversion of HMG-CoA to the mevalonate by the reduction is catalysed by
A. HMG-CoA reductase
B. HMG-CoA synthetase
C. Thiolase
D. Mevalonate kinase
Ans. A
78. One of the following amino acids is used as an antibiotic
A. Thyroxine
B. Ornithine
C. Homoserine
D. Azaserine
Ans. D
79. Sulfur containing B-Complex vitamin is
A. Biotin
B. Niacin
C. Pyridoxine
D. Riboflavin
Ans. A
80. One of the following vitamins is known as pellagra preventive factor of Goldberg:
A. Biotin
B. Niacin
C. Pyridoxine
D. Riboflavin
Ans. B
81. A premature baby, shortly after birth, presents with rapid breathing, intercostal retraction, and grunting sound while breathing. A blood gas analysis reveals low oxygen and acidosis. A diagnosis of respiratory distress syndrome is quickly mode. This syndrome is seen in newborns with immature lungs whose pneumocytes do not synthesize enough:
A. Phosphatidyl choline
B. Phosphatidyl inositol
C. Sphingosin
D. Sphingomyelin
Ans. A
82. The following compounds are phospholipids:
A. Lecithin and sphingomyelin
B. Plasmalogens and cerebrosides
C. Diacylglycerols and cephalins
D. Glycerol and gangliosides
Ans. A
83. Target of drug is?
A. Receptors
B. transporters
C. Enzymes
D. All the above
Ans. D
84. Choose the correct option regarding to
principles of drug action?
A. Stimulation
B. Cytotoxic action
C. Irritation
D. All of the above
Ans. D
85. Drug and their metabolites are not excreted in?
A. Urine
B. Faeces
C. Milk
D. Inhaled air
Ans. D
86. Biotransformation of drugs may lead to?
A. Inactivation
B. Active metabolite from an active drugs
C. Activation of inactive drug(prodrug)
D. All of the above
Ans. D
87. Primary sites of drug metabolism in our body?
A. Kidneys
B. Intestine
C. Liver
D. Lungs
Ans. C
88. In DNA structure a adenine makes the hydrogen bond only with
A. Thiamine
B. Guanine
C. Cytosine
D. Uracil
Ans. A
89. In Z-DNA confirmation of DNA helix the number of base pairs present in each turn is
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
Ans. C
90. The sugar present in RNA is
A. Ribose
B. Deoxyribose]
C. Fructose
D. Pentose
Ans. A
91. Which of the following residue in DNA exists predominantly as the keto tautomer?
A. Cytosine
B. Guanine
C. Alanine
D. Thymidine
Ans. D
92. D-galactose upon reduction gives
A. D-sorbitol
B. D-Ribitol
C. D-Dulicitol
D. D-Mnnitol
Ans. C
93. Glycoprotein laminin functions as
A. Transporter
B. Blood clotting
C. Antigens
D. Cell recognition and adhesion
Ans. D
94. what is the common name of cis-9-octadecanois acid?
A. Oleic acid
B. Linoleic acid
C. Lauric acid
D. Palmitoleic acid
Ans. A
95. For Vitamin D1
A. 1 IU is contained in 76 mg of standard preparation
B. 1 IU is present in 0.344 μg of standard preparation
C. 1 IU is contained in 0.025 μg of standard preparation
D. 1 IU is present in 7 μg of standard preparation
Ans. C
96. Tyrosine gives the entire test positive except……..
A. Xanthoprotic reaction
B. Folin-Coicalteau’s test
C. Millons reaction
D. Hopkins-Cole reaction
Ans. D
97. Which of the following test is specific for the ketone bodies?
A. Rothera’s test
B. Gammelin’s test
C. Hay,s test
D. Fouchet’s test
Ans. A
98. Which of the following test are positive for bile salts?
A. Hay’s test
B. Patternkofer’s test
C. A & B both
D. None of above
Ans. C
99. Which methyl is used for blood glucose estimation?
A. Alkaline picrate method
B. Diacyl monoxime method
C. Folin Wu method
D. Bromocresol green dry method
Ans. C
100. Which of the following does not cause haemolysis in GP6D?
A. Primaquin
B. Sulfonamide
C. Asprin
D. Penicillin
Ans. D

 

Description 

Noteskarts.com

Our All Notes PDF | Just Click and Download
(We will upload all the notes in just a few days.)

D.Pharm 1st Year Notes PDF

Pharmaceutics 1st year Notes PDF
Click here 
Pharmaceutical Chemistry – 1st year Notes PDF
Click here
Pharmacognosy Notes PDF
Click here
Biochemistry & Clinical Pathology
Click here
Human Anatomy and Clinical Pathology
Click here

D.Pharma 2nd year Notes PDF

Pharmaceutics 2nd year Notes PDF
Click here
Pharmaceutical Chemistry – 2st year Notes PDF
Click here
Pharmacology And Toxicology
Click here
Pharmaceutical Jurisprudence
Click here
Drug store and Business Management
Click here
Hospital & Clinical Pharmacy
Click here

Our Other Pharmacy Related Notes

Click here

For Video Classes
Visit Now
All Classes Are Free Just Visit
Watch Now
CLICK THE BELL ICON FOR SHOUTOUTS IN MY VIDEO
————————————————————————–
Our Social Media Link
OUR TELEGRAM ► Join Noteskarts family
OUR YouTube ► Visit Now

Tags :

biochemistry mcq,biochemistry mcqs,mcq on biochemistrybiochemistry mcq,biochemistry mcqs,mcq onbiochemistry#mcqsofbiochemistry,#multiplechoicequestion,#biochemistry,#noteskarts,#dpharm,#bpharm,#gpat,#pharmacistexam,#dcoexam,#druginspector,#net,#nursing,#dental,#cbse,#rbse,#boardexam,#12thclass,#carbohydrates,#biology,#chemistry,#rpscexam,#lecturer,#jet,#neet,#medical,#entranceexam,#universityexam,#pci,#syllabus,#recruitmentexam,#mcqs,#explained

NotesKarts

Hello Welcome to Noteskarts. I hop this article help you. thank you for visit.

This Post Has 3 Comments

  1. Rajesh

    It’s helpful for us….

    Please provide in pdf

  2. Arati khot

    I want full notes for the subjects of biochemistry and pathology

Leave a Reply